Büyüklerimizden kalma bebekleri kundaklama alışkanlığı kalça çıkıklarının temel nedenleri arasında sayılıyor. Erken dönemde tedavi edilmezse topallama veya ayağın kısa kalması gibi ciddi kalıcı sakatlıklara neden olabilen kalça çıkıklığı Türkiye’de her bin canlı doğumun on beşinde görülüyor.

bebekleri kundaklamak

bebekleri kundaklamak

Bu oran dünya ortalamalarının bir hayli üzerinde. İşin garip tarafı eskiden ve hala çok yaygın olarak Anadolu’da yaygın olan bu davranışın, artık Batı bölgelerinde de ilk aylarda bebeklerin sakin olması için önerilmesi.

Zararı Kanıtlanmış

Ancak bebeklerde bacakların sıkı ve dümdüz sarılması kalça ekleminde çıkığa eğilimi artırıyor. Bu yüzden eğer kundak yapılacaksa bunun mutlaka kalçanın sıkı sıkı sarılmadığı, bacakların doğal olarak ayrık durmasına müsaede edecek olan yarım kundaklama olması gerekiyor. Ayrıcakalça harkatlerini kısıtlsyıcı dar giysiler giydirmekten de kaçınmak gerek. Kalça çıkığı tanısı öncelikle muayene ile anlaşılabiliyor. Muayene normal ise ve bebek risk grubunda değilse ilk üç ay ayda bir kontrol yeterli oluyor.

bebekleri kundaklamak doğru mu

bebekleri kundaklamak doğru mu

Risk grubundaki bebeklerde ise muayene sonucu normal olsa bile ultrasonografi ile inceleme yapılması gerekiyor. Aslında her bebeğin 4-6 hafta arasında düzenli olarak kalça tetkikinin yapılıp ultrasonografisini çekmek en güvenilir hareket. Oluşabilecek risklere karşı önlem almak böylece sağlıklı nesiller yetiştirmek ana babaların temel görevi.

Yoruma Kapalı.