Çocukların zaman zaman söyledikleri “Ağrıyor” kelimesini aslında dikkate almak gerek. Bu, çocuklarda görülen romatizmal hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle eklemlerde olmak üzere vücudun hareket sisteminin herhangi bir yerinde ağrı, hareket kısıtlığı veya şişmeye neden olan, bazen iç organları da etkileyebilen rahatsızlıklar, romatizmal hastalık olarak tanımlanıyor.
Bu hastalık çocuklarda da çok görülüyor. Yüzde otuzunda büyüdüklerinde devam ediyor. Kronik çocuk hastalıkları arasında ilk üç sırada yer alan romatizma, kız çocuklarında daha çok görülüyor. Genellikle de 4-10 yaş arası ortaya çıkıyor.
Nasıl Anlaşılır?
En sık görülen belirti ağrı. Kol bacak ağrıları, aksama ve yürüyememeyle belli oluyor. İltihaplı romatizmalarda hastanın yakınmaları sabahları daha çok oluyor, hareket ettikçe ağrı hafifliyor. Romatizmal hastalıklar, bazen gözde kızarıklık, karın ve göğüs ağrısı, ateş gibi değişken bulgularla ortaya çıkabiliyor. Uzun süren romatizmal hastalıklarda, eklemlerde şekil bozukluğu da oluşabilir.
Çocuklar hareket edemeyince sorun haline geliyorlar. Tedavinin mümkün olduğunca erken başlaması sakatlıkların önlenmesi açısından önemli. Ancak bazen bu ağrılar büyüme ağrıları ile karıştırılıp önemsenmiyor. Oysa ki büyüme ağrılarında eklemlerde şişlik ve kızarıklık olmuyor. Tedavisi ihmal edilen bu hastalıklar iç organı tutmuşlarsa organ hasarı oluşabiliyor ve değişik hastalıkların gelişme riskini artırıyor. Kalp hastalıkları bunun başında geliyor.