Kalıplaşmış davranış ve tepkilerin temelinde 0-3 yaş arasında yaşanılan durumlar vardır. Bu yaşlar arasında yaşanılan durumlara karşı verilen tepkiler beyine değil vücudun hafızasına kaydedilir. Korteks’in, yani beyinin mantık ve bilinç tarafını kontrol eden kısmın gelişmemiş olması duyguların ortaya çıkardığı bedensel tepkilerin vücut hafızasına kaydedilmesine neden olur. Duygu çalışması, yaşanmış olan olumsuz durumlar ve travmaların tedavi edilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

bebek

bebek

Duygu Çalışması Bebeklik Dönemi ile İlgilenir

Panksepp isimli bir bilim insanı tarafından yedi temel duygudan bahsedilir. Korku, merak, panik, öfke, oyun, ilgi ve sevgi olan bu yedi temel duygu öğrenilmeyen duygulardır. Bebekler bu duygularla doğar. Bebeklerin korkmaları gerektiğinde korktuğu, öfkelenmeleri gerektiğinde öfkelendiği gözlenerek bu sonuca varan bilim insanları bu duyguların bedende yarattığı olaylar dizisinin ilk önce vücut hafızasına kaydedilmesi sebebiyle ileriki yaşlarda ortaya çıkan aynı durumlarda da aynı tepkilerin verilmesine neden olduğunu belirlediler.

bebekler

bebekler

 

Bebekler adını koyamasa da bu duyguları yaşar ve kendini korumaya almak için savunma mekanizmaları geliştirir. Bu durum ruhsal açıdan sağlıklı olmayan sonuçlar ve ilişkiler ortaya çıkarabilir. Duygu çalışmasıyla, bu durumu ortadan kaldırmak için, 0-3 yaş aralığı alt aralıklara ayrılarak EMDR protokolü çerçevesinde incelenir. Olumsuz durumlar beyin tarafından yeniden işlenerek, bu olumsuz durumlara karşı kişi duyarsızlaştırılarak bu olaylarla ilgili olumsuz hislerin ortadan kaldırılması sağlanır.

Yoruma Kapalı.