Markayı tanımlamakla başlayan marka yönetimi; logo, vizyon, misyon, şirket geçmişi ve ambalaj gibi pek çok unsuru içine alan geniş bir konudur. Markalaşma denilince şüphesiz ki akla gelen ilk şey; ürünlerin etkileyici ve göz alıcı paketlere konularak güzel etiketler ile süslenmesidir. Firmaların gelişmesinde ve büyümesinde önemli bir yere sahip olan markalaşma, müşterinin aklında kalıcı bir etki yaratarak firmanın rakipleri arasında bir adım daha öne çıkmasına ve ayırt edilmesine olanak sağlayan bir tür iletişim ve pazarlama yöntemidir.
Markanın Önemi
Bir şirketin ya da firmanın en değerli varlığı olan marka, uzun soluklu ve güven temeli üzerine kurulmalıdır. Yapacağınız bu temel, müşteri ve sizin aranızdaki en kuvvetli bağı oluşturarak sektörde daha başarılı olmanıza yardımcı olur. İnsanların yaşamına değer katmayı vaat eden markanın; fiyat ve konumlandırma, hedef kitle, reklam ve promosyonlar, marka kimliği ve iletişim stratejisi vardır.
Şirketler için oldukça önemli bir yere sahip olan markalar, rekabette sürdürülebilir bir avantaj sağlar. Taklit edilmesi mümkün olmadığında fikri haklar ve ticari marka açısından kolay savunulabilir. Tüketici açısından bakıldığında ise riski azaltır ve seçimi daha kolay bir hale getirir. Müşteri sadakati oluşturan marka aynı zamanda ekonomiye katma değer getirir. Firmaların hisse değerini arttıran bu algı, aracılar ve tedarikçiler arasındaki ilişkiye de pozitif katkı sağlar.
Marka Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Rakipler sürekli takip edilerek yapılan yenilikler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
- Marka isminin, marka mesajı ile uyumlu olması sağlanmalıdır.
- Markayı öne çıkarak unsurların altı çizilmelidir.
- Her mecrada benzer mesajlar verilerek müşteriye vaat edilen tutarlılık korunmaya çalışılmalıdır.
- Müşterilere paralel bir fiyatlandırma sunulmalıdır.