“Ah, neydi o eski günler” diye konuşmaya başlarsanız nostalji hissediyorsunuz demektir. Açıklamalara göre geçmişte yaşanan güzelliklere özlem duymaya nostalji deniyor. Bu, durumun baskın bir hale gelmesi diye de tarif ediliyor. Yani geçmişseverlik, bugünde dünü yaşamak gibi bir şey.

nostalji

nostalji

İkinci tanımlama ise biraz daha düşündürücü. Değişime duyulan korku sonucu geçmişe sığınma duygusu dendiği zaman iş biraz psikolojiye giriyor. Geçmişte yaşamak ne de olsa pek mümkün olmayan bir şey. Sağlıksız sonuçlar yaratabiliyor.

Nostaljinin Fazlası

Geçmişte kalan şarkıları özleyebilirsiniz. Çoğu zaman haklısınızdır. Sadece eski şarkıları çalan radyo istasyonları bugün en çok dinlenilen yayınlar arasında. Yaşadığınız şehrin eski hali size çok daha güzel, çok daha sakin, çok daha huzur verici gelebilir. Ya da çocukluğunuzda okul kantinlerinde satılan yeşil şişeli belediye gazozlarını hatırlayınca gülümsersiniz.

eski günler

eski günler

İçinde sürekli bir tavuğun civcivleriyle yemlendiği yuvarlak saatleri, hepimize tasarruf duygusunu ilk olarak hissettiren kumbaraları, ya da babalarımızın pazara çıkarken aldığı ipten örülmüş fileleri düşününce hepimiz mutlu oluruz. Ama bunları hayal kırıklıklarına döndürmememiz gerekiyor. Artık yaşanılan bugündür. Bugünün de güzellikleri var. Artık kimse postaneye giderek  telefonla konuşmak için saatlerce beklemiyor. Her zamanın güzellikleri var. Nostalji hakkında söylenecek en sağlıklı söz bu; geçmiş sizi gülümseterek geçmişte kalsın.

Yoruma Kapalı.